WK Breda

Het wereldkampioenschap. Outdoor Brabant. In Breda. Slechts 40 km van huis voor team Glenn Geerts. Het is een beetje een thuiswedstrijd ook al is het over de grens. Glenn kwam hier al vaak aan de start, zowel met zijn ponies als met zijn paarden. Maar deze keer was de wedstrijd bijzonder, 57 vierspanmenners van over de hele wereld namen deel aan dit prachtige WK. 

 

De vetcheck verliep vlekkeloos en de loting was gunstig. Donderdag of vrijdag werd de dressuurproef gereden. Glenn was vrijdagmiddag aan de beurt. Na de nodige voorbereidingen was het span er klaar voor. "Voor mijn gevoel was de proef in Lähden iets beter, nog meer rust en eenheid. Maar deze proef was wel aanvallend en indrukwekkend." De jury was het hier mee eens en dat leverde 50,62 punten op. Een 10e plaats in de dressuur, op een WK, dik tevreden!

 

De marathon... Een mooie nieuwe eerste hindernis in de hoofdpiste, 2 waterhindernissen waaronder één met bruggetjes, een hindernis in een put en dan nog vier zeer technische obstakels. Een pittige marathon dus, heel moeilijk, het is dan ook een WK... Er werden heel veel fouten gemaakt, sommige met uitsluiting of opgave tot gevolg. Aanvallen, maar op safe en geen fouten maken, dat was de boodschap. Zeker met deze opstelling die nog redelijk nieuw is. Tot hindenis 6 liep alles volgens plan, ondanks dat er bij hindernis 3 maar liefst 8 minuten wachttijd waren. In hindernis 6 was de menner even het noorden kwijt en dat kostte tijd. Hindernis 7 liep dan weer super en in hindernis 8 moest even een kleine extra volte gereden worden. 20e in de marathon... Dat lijkt niet zo denderend, maar toch werd Glenn hier 11e mee in het tussenklassement. 

 

Een moeilijke vaardigheid bracht hier en daar nog wat verschuivingen in de uitslag teweeg. Een top 10 plaats zat er dus nog in. Slechts één combinatie wist dubbel foutloos te blijven. Glenn reed een strakke vaardigheid en viel aan. Dit keer met Patja en Zeron als voorspan. "Het is natuurlijk een risico om op zo een wedstrijd een andere opstelling te rijden, maar dit voelde thuis tijdens de trainingen toch het beste aan. De kleine tijdsoverschrijding vond ik nog niet zo erg, de snelheid komt er wel weer in. Dit vraagt routine, Dash en Danny worden steeds beter. Ik baal wel van dat eene balletje op poort 16, dat kost me een paar plekjes. Maar 13e op een WK met 57 deelnemers, waaronder veel profs, daar ben ik heel blij mee. En er is nog steeds ruimte voor verbetering en we groeien nog steeds, zowel de paarden als ik."

 

En het Belgisch team? De jonge menners maakten inderdaad kans op een medaille. Ze hebben dan ook alle drie alles gegeven om dit waar te maken. Maar pech zit in een klein hoekje, zeker op dit niveau. Ze zijn nog jong, hebben dus nog alle tijd, en bovendien het nodige talent om medailles te behalen. Wordt zeker vervolgd...

 

Wat staat er nu nog op de agenda? "De paarden zijn in top conditie en hebben hard gewerkt voor mij in Breda. Na een weekje welverdiende rust, worden de paarden nu klaargestoomd voor de laatste van het outdoorseizoen; het BK in Elsegem. Daarna gaan we rustig de winter in, het outdoorspan even op rust om ze daarna 100% voor te bereiden op het seizoen van 2017 met het Europees kampieonschap in Göteborg (Zweden). De World Cup indoors zit er dit jaar niet in voor ons, er zullen wel kleine indoors gereden worden met de reservepaarden voor het nodige wedstrijdritme en om zelf scherp te blijven. We hopen natuurlijk ook op de wildcard in Mechelen, de enige echte thuiswedstrijd. Deze winter zal er dus ook wat meer tijd zijn voor andere projecten..."