EK Aken

EK Aken

De voorbereidingen voor het Europees kampioenschap in Aken begonnen met vervelend nieuws: paard geblesseerd. Jong paard inzetten? Nieuw paard inzetten? Afmelden? Na heel veel moeite gedaan te hebben, vond het team een oplossing: Zeron, een waardige vervanger met ervaring. Maar deze stond niet op onze nominatieve lijst. "The rules are the rules" luidde het en zo was dit geen optie meer. Met de jonge, onervaren Bali naar Aken? Acht zware hindernissen, indrukwekkende dressuurarena, technisch vaardigheidsparcours. Afmelden dan maar, voor het welzijn van ons jonge paard en zelfs het hele span. Of genoegen nemen met een matige uitslag en de wedstrijd bezien als een training? Het ging natuurlijk wel om hét Aken, en dan nog wel een EK...

 

"De federatie, mencommissie en vooral mijn collega's van het Belgische team hebben me toch kunnen overtuigen om deel te nemen, ook al was ik bereid me af te melden. Ik wist dat we kans maakten op een medaille met het landenteam, en zelfs individueel sterk konden presteren nu we aan het pieken waren na Vecsés en Nebanice." Dan toch maar richting Aken, het Mekka van de paardensport...

 

DRESSUUR

 

Na hard trainen, proberen en testen was het dan zo ver. Bali's eerste dressuurproef, en dat in Aken. "Ons jonge talent deed het prima, misschien nog iets te gespannen, maar geen grote fouten. Patja was wel iets onder de indruk van de arena. 58,58... Dat is 10 punten te veel voor goed te zijn, maar de schade was beperkt."

 

VAARDIGHEID

 

In Aken wordt de vaardigheid steeds voor de marathon gereden. "Het span voelde best goed aan bij het losrijden. Ik was wel bang dat Bali al te veel energie zou verloren zijn tijdens de vorige dagen, want die kon hij wel gebruiken in dit moeilijke parcours. En inderdaad... 5 ballen en een kleine tijdsoverschrijding... Alle balletjes vielen aan dezelfde kant, de oorzaak was dus duidelijk..." Er heerste natuurlijk een gevoel van ontgoocheling binnenin team Geerts. Toch beter thuis gebleven??

 

MARATHON

 

Drie zware hindernissen met water, berg en brug. Vijf technische hindernissen. En dat met een 6-jarig achterpaard die zijn eerste marathon twee weken voordien liep? "Ik wist uit trainingen dat Patja en Rangos een sterk achterspan vormen, ook al had ik dit nog nooit in de marathon geprobeerd. Maar dat leek me verstandiger in deze hindernissen. Astor dan maar mee als voorpaard? Dit was een te groot risico, aangezien hij nog maar een korte tijd bij ons op stal staat en dus nog geen marathontraining heeft gehad in het vierspan. Dan maar de jonge Bali voorop. Dit had ik de voorbije winter enkele keren getraint en dat voelde toen goed. Ik vertrouwde op mijn gevoel en wist dat Scamp zijn nieuwe partner wel veilig doorheen de hindernissen zou loodsen. Veilig thuis komen was nu de boodschap. In de trajecten voelde ik al dat Bali het super aanpakte en zich op zijn gemak voelde naast Scamp. In de eerste hindernis was het even wennen, maar al snel nam dit intelligente paard mee de leiding. Water, fonteinen, bruggen, decoratie, ... Alsof hij nooit anders had gedaan. Het achterspan marcheerde als een trein door de hindernissen en het voorspan was altijd strak voorwaarts. Eens over de finish was het een echte ontlading. Een foutloze marathon en apetrots op ons jonge talent Bali! Later bleek onze marathon zelfs zo goed dat we de vierde plaats behaalden."

 

"Brons voor het Belgische team! We waren zo fier dat we hier toch ons steentje hadden kunnen bijdragen. Maar na een hertelling kwamen we toch net iets te kort en werd België nipt 4e. Individueel strandde ik op een 17e plaats, door de mindere vaardigheid was een goede uitslag natuurlijk niet meer mogelijk. Op naar het WK dat volgend jaar in Breda wordt gehouden, daar gaan we weer voor een teammedaille!"

 

"We hebben deze wedstrijd wel heel bijzonder afgesloten. Ik was het al een jaarlang van plan en nu was dat speciale moment aangebroken. Tijdens de prijsuitreiking van de marathon in het grote stadion werd ik als vierde afgeroepen. In plaats van het publiek te groeten, sprong ik van de koets en ben ik op mijn knie gegaan voor Charlotte... En ze heeft "ja" gezegd!"

 

Volgende week volgt er nog één belangrijke wedstrijd: CAIO Breda. Ook al deed Bali het super goed in Aken, hier gaat hij mee als reserve met oog op volgend jaar. De nieuwe aanwinst Zeron zal hier het vierspan vervolledigen. Bovendien verloopt Red zijn herstel volgens plan, alles wijst er op dat hij volgend seizoen weer fit to compete zal zijn.